Merhaba hanımlar, bugün size Tunus İşi ile yapılan yepyeni bir modeli anlatacağız. Modelimizin ismi Tunus İşi Tığ Oyası Yapılışı, video ve resimli olarak anlattığımız bu modelde tüm dikkat etmeniz gereken noktaları videomuzda belirttik. Tunus İşi Tığ Oyası Yapımı sırasında takıldığınız noktalarda sitemizin yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
Tunus İşi Tığ Oyası Malzemeleri
- 1 adet yazma/yemeni/yazma
- Oya iğliği
- 21 numara tığ
- Makas
- Çakmak
Tunus İşi Tığ Oyası Yapılışı Resimli
Her zaman olduğu gibi oyamıza başlamadan önce yazmanın kenarına 1 sıra tığ işi zürafa yapıyoruz. Zürafanın içine sık iğne yapıyoruz ve hemen ardından 1 adet büyük boy örümcek örüyoruz. Daha sonra 6 adet zincir çekip oyanın ters yüzünden örümceğin tepesine 1 adet sık iğne yapıyoruz. 5 Adet zincir çekip tekrar oyanın düz yüzüne dönüyoruz ve bir önceki zincirlerin içine sık iğne yapıyoruz. Böylece 1 adet kirpik oluşuyor.
Aynı şekilde 5 adet zincirden oluşan 5 tane daha kirpik örüyoruz. Son örümceğine tepesine 1 adet sık iğne yapıyoruz: böylece oyanın bu kısmını sağlamlaştırıyoruz. Burada 1 adet büyük boy örümcek örüp sıradaki 3.zürafaya inerek sık iğne örüyoruz.Yeniden 1 adet büyük boy örümcek, ardından 10 adet zincir çekip oyanın ters yüzünden örümceğin tepesine sık iğne yapıyoruz.
1 adet zincir çekip oyanın düz yüzüne dönüyoruz: burada çiçeğin yapmına başlıyoruz. Tunus işi tekniğiyle zincirlerin içine 7 adet yarım sık iğne de diyebileceğimiz dolgular yapıyoruz. Dolguların içinden tığı geçirerek yavaş yavaş başa doğru çıkıyoruz: zincir çeker gibi her defasında 2 adet ipi toplamaya özen gösteriyoruz.
5 adet zincir çektikten sonra, bir önceki dolguların önündeki iplerden tığı geçirerek sayıyı 1 tane eksilterek bu sırada 6 adet dolgu yapıyoruz. Sol uca gelince alt sıradaki dolguların birini boş bırakarak sayıyı eksiltmiş oluyoruz. Aynı şekilde başa doğru toplamaya devam ediyoruz. Yeniden 5 adet zincir çekerek buradan itibaren aynı işlemi tekrarlayarak tepeye doğru çıkıyoruz: her sırada sol uçta alttan 1 dolguyu boş bırakarak sayıyı azaltmayı unutmuyoruz. Toplamda 4 sra tunus işi dolgu yaparak tepeye çıkıyoruz.
5 adet zincir çekip bu defa motifimizin sol yamacından dolgu yapmaya başlıyoruz. Burada 9 adet dolgu yapmaya özen gösteriyoruz ve yine tunus işi tekniğiyle başa doğru ipleri 2 şer 2 şer toplayarak ilerliyoruz. 5 adet zincirden sonra yeniden 7 adet dolgulu 1 sıra tunus işi yapıyoruz.
Buradan itibaren normal sık iğne yapıyoruz, her sık iğneden sonra 1 adet zincir çekerek motifin toplanmamasını sağlıyoruz. Sonuncuyu zincirlerin içine yapacak şekilde toplamda 7 adet sık iğne olması gerekiyor. Burada örümceğin tepesine de 1 adet sık iğne yaparak motifimizi bitiriyoruz.